esmaspäev, 22. veebruar 2010

Kööginurk: kräsupeatort

Tee tort kindlasti valmis eelmisel päeval, et see jõuaks maitsestuda!

Põhi
3 muna
2 dl suhkrut
2 dl suhkruga kondenspiima
200 gr hapukoort
1 tl söögisoodat
3 dl jahu
2 sl kakaopulbrit

Kreem
800 gr paksu hapukoort (ideaalne oleks 30%, aga ka 20% sobib hästi)
1,5 dl suhkrut

Glasuur
50 gr tumedat shokolaadi
1 sl võid
1 dl vahukoort
2 sl kakaopulbrit

Põhjade vahele
2 dl hapukat paksemat moosi (mina kasutasin hoopis endatehtud ploomimehu)

Vahusta munad suhkruga. Lisa kondenspiim, hapukoor ja soodaga segatud jahu, sega ühtlaseks. Vala pool tainast küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26cm läbimõõduga koogivormi ning tasanda. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, kontrolli tikuga küpsust. Lisa teisele tainapoolele 2 sl kakaod ja küpseta samamoodi. Lase põhjadel jahtuda.
Poole küpsemise pealt panin mina vormile fooliumi peale, sest kook kippus liiga pruuniks minema. Võib-olla ahju eripära, eks ise proovides saab täpselt teada. Hele põhi tuli mul kogemata tükk maad õhem kui tume ja üldiselt edaspidi teengi nii, et 1/3 tainast heledale põhjale ja 2/3 tumedale.

Kreemiks seda hapukoor suhkruga. Lõika jahtunud pruun koogipõhi kaheks kihiks. Pane alumine pool serveerimisalusele ja määri peale moosi. Kata teise tumeda põhjakihiga. Lõika hele põhi kuubikuteks ja sega kreemiga, laota tordile.
Mina panin ühe tumeda põhjakihi kõige alla, määrisin paksu ploomimehu peale ja teise tumeda põhjakihi lõikasin koos heledaga kuubikuteks. Natuke panin hapukoort juurde lisaks sellele 800 grammile, mis retseptis kirjas on. Mulle tundub, et niimoodi on see kook huvitavam, kui kuubikute kiht on paksem. Kuna see kuubikute kiht sai mul üsna paks, siis tegin koogi sinnasamma koogivormi - seinad hoidsid ilusasti kooki koos ja glasuur ei jooksnud ka kuhugi minema. Lisaks sain külmkapis koogi vormi mugavalt pealt kinni katta. Mulle ei meeldi toitu lahtiselt kappi panna, lõhnad jäävad külge... (Minu isiklik kiiks.)
Jätsin küpsetuspaberi kõige alla, siis sain sellega koos koogi järgmine päev serveerimisalusele ümber tõsta. Aga võib muidugi kohe serveerimisalusele teha...

Glasuuriks sulata kuumaveevannil shokolaad koos võiga. Lisa vahukoor ja kakaopulber ning kuumuta keemiseni. Nirista tort glasuuriga üle. Soovi korral kaunista maasikate või muude marjadega.
Mina ei hakanud kuumaveevanniga öösel kell pool kaks jamama ja panin shokolaadi koos võiga väikse plekk-kruusi sisse ja sellega otse pliidile. Tuleb lihtsalt hästi hoolikalt segada ja jälgida, et põhja ei hakkaks.


Retsept on pärit Pereköögi kokaraamatust, minu täiendused on hallis kaldkirjas juures. Vaatamata ohtrale suhkrule ja kondenspiimale ei tule see kook üldse liiga magus, täpselt ideaalne tuleb.

Ütlen ausalt, et see kook on sõltuvust tekitav ja teise ja kolmanda ja.. tüki võtmist ei takistanud ka teadmine, et iga suutäis läheb otse pee peale pekiks. See on lihtsalt niiiii hea! Teen sellel nädalavahetusel uuesti, ämm ja äi tulevad külla :)

2 kommentaari:

soodomakomorra ütles ...

suur, suur aitäh!!!
mis sa arvad, kas söögisoodat küpsetuspulbriga võib asendada?

Mutt ütles ...

Vanast ajast mäletan, et kui küps.pulbrit polnud, siis ühe teelusika küps.pulbri asemel võis panna 0,5 tl söögisoodat ja 0,5 sidrunhapet. Seega teoreetiliselt vast isegi võib sooda küps.pulbriga asendada. Lihtsalt pead koguseid arvestama.